欅の音terrace

本計画は、東京都練馬区に在った築38年の鉄骨2階建てアパートを、職住一体型の賃貸集合住宅へとリノベーションしたものである。
昨今の東京圏における働き方・暮らし方の多様化に対する一つの応答として、近世の町家形式の住まい方にヒントを見出し、「ナリワイ×暮らし」をキーコンセプトとした。生活の延長でナリワイを始めることが出来るように、住居を大きく3つの空間に分け、①玄関先をミセの空間として利用できる「土間」、②生活の場として利用できる「奥の間」、③トイレ・洗面脱衣室・バスルームをまとめた水廻りスペースによって構成した。入居希望者とは事前面談を実施することで予めコンセプトを共有し、その結果これから新しく仕事を始める人や兼業したい人、小さな実店舗を設けてお客と触れ合いたい人など様々な住人が集まった。建物前面にはデッキテラス、中央部には共用スペースを設けることで、住人が自由に利用できる空間が広がるだけでなく、近隣住民とも繋がれる場となるよう企図している。目の前には小学校、近所には老人ホームがあり、住宅地という立地条件の中でも多世代が交流できる地域のハブとなるよう開かれている。また、設計者自身が竣工後も運営に携わり、定期的に地域と繋がるマルシェや入居者との食事会を開催することで、住人と共に継続的にこの場を作り上げていくよう試みている。
住居部分では、より自由度の高い住まい方とするため、部屋毎に異なる平面・開口部・設えとするだけでなく、住人各々でDIY可能にすることで、入居者自身が自由に編集できる余白を作っている。退去後もそのナリワイや暮らしの痕跡を遺すことで、創意工夫が次の住人へ継承される仕組みとした。
また、本計画地に隣接して施主の母屋があり、周囲にも施主の所有物件が複数あることから、今後は本計画を起点として「ナリワイ×暮らし」をテーマとした「ナリ間ノワ」プロジェクトを展開し、エリアリノベーションを試みていく。

This is a renovation project of an apartment in Nerima, Tokyo. The existing building is 38 years old, steel structure, has 2 stories and we (Tsubamesya architects) redesigned to the apartment which combines residence and working spaces. Its key concept is “Nariwai × Living” (nariwai means not only a job but also how to make the relationship between peoples with others and various ways of work and life). It refers to the early modern Japanese townhouse style, Machiya, which has similarity in the diversity of working and living in Greater Tokyo.
The dwelling units are roughly divided into 3 spaces to be able to start Nariwai by extending their lives. First is Doma – can use shop, atelier and working space at the entrance. Second is Okunoma – enable to use living space. Third is water space – gather toilet, washroom and bathroom. We shared the concepts in advance through carrying out prior interviews with prospective tenants. As a result, diverse residents gathered, such as those who are starting new jobs, want to have additional work, establish small shops to contact with online customers and so on.
There are a big deck terrace in front of the building and a common space in the center of the 1st floor. By utilizing these spaces, it allows residents not only expand the space for their needs but also connecting with neighbors. This building faces an elementary school and there is a nursing home nearby, so it’s open to be a regional hub where many generations can interact even in the residential area. Also, architects ourselves are engaged in the operation of the apartment after its completion, and we are trying to make this place encourage the residents to keep this space creative by providing supports to hold marches connect to the locals regularly and having dinners with residents altogether.
In the residential part, to give residents flexibilities of living, different planes/openings/settings are used for each room. Besides, each resident is able to do DIY and for this purpose there are blank spaces they can edit freely. After tenants leave, the ingenuity will be passed on to the next person by leaving behind the tenant’s traces of the previous their Nariwai and living.
There is the apartment owner’s main building adjacent to this project site, and there are some other their properties. In the future, this project will be the starting point for an area renovation.
View from the north. There are 6 residences and the common space on the 1st floor. The 1st floor residence has an 8.28㎡ shop space that can be used for cafes and general stores.
There is a common space in the center of the 1st floor, which is provided to residents to be used for various purposes such as DIY workshop and events.
In addition, the gate pillar is left as a trace to the existing building.
The 2nd floor residence is designed with various size of bay windows, so the activities of residents can be seen from the outside.
To use the deck terrace as a table or a seating when people standing on the ground, the deck’s height is designed to maximum 1,050mm from the ground of the site which has a gentle slope.

設 計 :つばめ舎建築設計+スタジオ伝伝

竣工年 :2018年

所在地 :東京都練馬区桜台5-11-18

用 途 :共同住宅

敷地面積:674.24m2

建築面積:335.19m2

延床面積:600.87m2

主構造 :鉄骨造

設計期間:2017年05月〜2018年05月

工 期 :2018年05月〜2018年11月

─────────────────────

企 画 :スタジオ伝伝 担当/藤沢百合

建 築 :つばめ舎建築設計 担当/永井雅子 根岸龍介 若林拓哉

造 園 :colors 担当/飯寺祐介

不動産 :スタジオ伝伝 担当/藤沢百合 牧志保

ロ ゴ :富岡克朗

イラスト:イスナデザイン 担当/野口理沙子 一瀬健人

看板照明:feel Lab 担当/弦間康仁 嶋浦顕嶺

施 工 :セキグチホームテック

─────────────────────

欅の音terrace 公式HP  Facebook  Instagram

つばめ舎建築設計HP

スタジオ伝伝HP

イスナデザインHP

@photo by Takahisa Ide